GC Residence Passive House

Location: Vancouver, BC
Building Type: Single Family Residential
Project Phase: Under Construction
Certification Type: Targeting Certification
Year of Construction: 2018
Gross Floor Area (m2): 268
PHPP Verification:

Photo Gallery


Project Description

Designed to intelligently push creative design boundaries and produce a comfortable, quiet, and resilient house without compromise, the building maximizes performance and efficiency, whilst minimizing maintenance and cost. Its design incorporates large North and South facing glazing areas to create a seamless connection to the outside, and thick opaque East and West walls to conceal all services, mechanical systems, storage, closets, kitchen, and neighbours.

A long-span mass-timber-concrete-composite floor structure efficiently allows the ground level space to flow freely from the front yard to the back. Split levels create an open-plan ground floor juxtaposed against a deliberately private second floor with a planted ‘wall’ shading the roof deck and South facing bedrooms.

BIM modeled above and below grade SIP construction, combined with exposed CNC’ed mass-timber elements, substantially reduces the number of layers, materials, cost and waste, and allows the house to perform as a simple, efficient, monocoque structure.

Currently under construction, the project is scheduled for completion and certification to Passive House Plus in 2019. You can find more information on this project at https://passivhausprojekte.de/index.php?lang=en#d_5646

Architecture: Ian Robertson (ABBARCH Architecture)

Passive House Consultant: Pierre-Andre Santin (MIZU Passive House Consulting)

Construction: Olofsson Construction

Structural Engineering: ASPECT Engineers

Passive House Building Certification: Peel Passive House Consulting